Nuffnang Adv

Thursday, 3 November 2016

Motosikal > Pilihan Tayar 110/70-17 dan 150/60-17.

Assalamualaikum dan salam sejahtera.

Topik ni khas untuk rujukan peribadi, tapi boleh juga jadi rujukan tuan-tuan bagi yang berkenaan.

Sylvain Bidart, Luc1 Motorsport

Alkisahnya saya ni seorang Supermoto rider sejak 5 tahun lepas, jadi saya memang memerlukan tayar bersaiz 110/70-17 untuk tayar hadapan dan 150/60-17 untuk tayar belakang. Sekarang ni saya menggunakan rim 3.0" x 17" untuk tayar hadapan dan 4.25" x 17" untuk tayar belakang.

Friday, 21 October 2016

Produk > Minyak Herba Asmak.

Assalamualaikum dan salam sejahtera.

Alkisahnya, kami ada 4 orang anak. Yang pertama 8 tahun, kedua 6 tahun, ketiga 4 tahun dan yang bongsu genap setahun bulan November ni. Daripada 4 orang, no 3 dan 4 ada asma. Setiap bulan bersilih ganti mereka ke klinik untuk neb. Duit pun banyak keluar. sekali neb RM 15, sehari 3 kali selama seminggu, bengkok juga. Walau pun mampu, tapi tetap juga kena keluar duit.

Kali terakhir anak anak saya yang bongsu masuk wad bulan May 2016. Selepas isteri saya diperkenalkan dengan Minyak Herba Asmak ni, Alhamdulillah, mujarab dan serasi pula. Selepas daripada tu, tiada lagi kami perlu berulang-alik ke klinik dan hospital.

Ok, dah tau minyak ni memang sesuai untuk anak-anak kami, di samping untuk kegunaan sendiri, kami ambil kesempatan untuk berkongsi dengan orang lain juga.

Harga? Cuma RM 39.00 saja sebotol 30 ml dan RM 18.00 sebotol untuk botol mini 10 ml. Siapa yang selalu hantar anak untuk neb taulah berapa nilai RM 39.00 tu. Berbaloi-baloi!


Tuesday, 18 October 2016

Motosikal > Pilihan Scooter di Malaysia 2016.


Assalamualaikum dan salam sejahtera.

Kita tengok Scooter jom. Saya memang tak ada Scooter, tapi suka tengok design-design terkini. Mari kita tengok apa yang ada di pasaran Malaysia untuk tahun 2016. Manalah tau kalau ada yang berhajat nak beli scooter baru untuk pakai pergi sekolah kan....kan.......harga saya letakkan sekali sebagai rujukan.



Honda City Adventure (Concept)

Monday, 10 October 2016

Autism > Filem, Drama dan Dokumentari Berkaitan Autisme.


Assalamualaikum dan salam sejahtera. Saya kompilasikan di sini tajuk-tajuk filem, drama dan dokumentari berkaitan Autisme yang mungkin boleh memberi inspirasi kepada para ibubapa yang memiliki anak syurga.

Walau bagaimana pun tidak semuanya membawa mesej yang baik, contohnya, Bless the Child adalah sebuah cerita Horror Movie, Chocolate adalah sebuah cerita aksi seni mempertahankan diri. Sekadar untuk hiburan.

2016, Redha (Malaysia) - Movie.

2016 Redha

Wednesday, 5 October 2016

Automotif > Mazda Familia "Baby Merc".

Assalamualaikum dan salam sejahtera.

Godek-godek internet, entah macam mana teringat kat satu model Mazda ni, Mazda Familia yang satu ketika dulu diberi jolokan "Baby Merc". Sekarang tak lagi kot sebab Mercedes pun dah macam-macam rupa. Model ni adalah dari 6th Generation (BG). Keluarga Familia berakhir dengan generasi ke 8 pada tahun 2003, digantikan dengan Mazda3 pada tahun berikutnya.


1989 Mazda Familia
Photo Credit: www.pinthiscars.com

Thursday, 1 September 2016

Automotif > Honda Type R.


Assalamualaikum dan salam sejahtera.

Bagi yang baru pertama kali melawat blog ini, sukacita dimaklumkan ini bukanlah blog automotif. Apa yang saya kompilasikan di sini adalah sekadar untuk pengetahuan umum dan saya bukanlah pakar automotif, pemilik pun bukan. Secara ringkasnya, adanya topic ini kerana saya suka, itu saja.

Honda Type R. Ramai yang pernah dengar, kiranya taulah, dan mungkin memilikinya. Bagi yang tak tahu asal-usul Honda Type R, di sini anda mungkin akan dapat sesuatu. Tak semua Honda kena letak Type R asal boleh je......he he he......

1992 Honda NSX Type-R (Chassis Code: NA1).

1992 Honda NSX Type R
Photo Credit: www.supercars.net

Monday, 8 August 2016

Kamus Melayu Malaysia - Melayu Brunei - Inggeris.

Assalamualaikum dan salam sejahtera. Suatu kompilasi Kamus Ringkas Melayu Malaysia - Melayu Brunei - Inggeris sebagai rujukan sekiranya anda baru berpindah ke Brunei.

Saya pernah tinggal di Brunei antara 2003 - 2006.


Photo Credit: http://borneoadventure.com

Friday, 1 July 2016

Motosikal > Yamaha Y15ZR "MyZaRa" Ep. 3.

Salam sejahtera.

Entry kali ini saya nak kongsikan serba-sedikit tentang parts yang terdapat pada jentera Yamaha Y15ZR. Tujuan utama post ini adalah sebagai rujukan peribadi di masa hadapan, walau bagai mana pun, kita kongsi ilmu sama-sama.

Harap tuan-tuan yang melawat blog ini tidak bertanya soalan-soalan teknikal. Saya seperti anda juga, pengguna kapcai newbies kubis baru saja berjinak-jinak dengan jentera dua roda.

Satu lagi, minta maaf atas bahasa rojak yang saya gunakan. Kalau saya tulis sepenuhnya dalam Bahasa Malaysia, dengan saya-saya sendiri tak faham.

Bismillahirrahmanirrahim. Mari kita mulakan.

Selepas setiap gambar, saya berikan nombor rujukan dari gambar, diikuti dengan Parts Number dan Description. Kalau ada komen tambahan saya akan terus berikan selepas setiap Parts Description.


Cylinder Head.


Cylinder Head

Wednesday, 22 June 2016

Motosikal > Yamaha Y15ZR "MyZaRa" Ep. 2.

Salam sejahtera.

Ini adalah laporan ke dua tentang MyZaRa.

MyZaRa
Photo Credit: Naza


Fuel Consumption (FC) Review.

Sebaik saja keluar dari kedai motor pada 10 Oktober 2015 yang lalu, tangki petrol terus diisi penuh dengan RON95. Mengikut spesifikasi, isian penuh tangki adalah sebanyak 4.2 liter. Saya gunakan setiap hari pergi dan balik kerja memandangkan jentera CRF250L saya terpaksa direhatkan buat sementara kerana menunggu Stator Coil dan Rectifier baru dari Thailand.

Wednesday, 20 January 2016

Kebajikan > Infaq Buku Ilmiah kepada SRIITIZ.

Assalamualaikum.

Bagi mereka yang ada lebihan rezeki berupa bahan bacaan seperti buku-buku baru atau terpakai, majalah kanak-kanak, buku rujukan dan sebagainya bolehlah diinfaqkan kepada Sekolah Rendah Islam Integrasi Tahfiz (SRIITIZ), Bintulu.

Untuk pengetahuan, SRIITIZ baru memasuki tahun ke dua penubuhannya. Kelas tertinggi setakat 2016 adalah murid tahun 2. Sebagai sebuah sekolah tahfiz swasta dan masih baru, sudah tentulah banyak kekurangan yang perlu diperbaiki.

Selaras dengan perkembangan sekolah, sebuah perpustakaan mini akan diwujudkan untuk keperluan para pelajar. Bahan bacaan yang diperlukan hendaklah bersesuaian dengan murid-murid tahun 1 hingga 6, walau bagaimana pun keutamaan sehingga tahun 2 bagi tahun 2016.

Semoga setiap sen yang kita keluarkan ke jalan Allah akan mendapat ganjaran yang besar di akhirat kelak.