Nuffnang Adv

Tuesday, 18 October 2016

Motosikal > Pilihan Scooter di Malaysia 2016.


Assalamualaikum dan salam sejahtera.

Kita tengok Scooter jom. Saya memang tak ada Scooter, tapi suka tengok design-design terkini. Mari kita tengok apa yang ada di pasaran Malaysia untuk tahun 2016. Manalah tau kalau ada yang berhajat nak beli scooter baru untuk pakai pergi sekolah kan....kan.......harga saya letakkan sekali sebagai rujukan.



Honda City Adventure (Concept)

100 cc:

Honda Spacy.

RM 4,600 - 5,500.



Honda Spacy




Honda Spacy
Click Image to Enlarge


Walaupun saya salah seorang peminat Honda, dan memiliki sebuah jentera Honda, tapi Honda Spacy ni buruk la.....kih kih kih..... 


Yamaha Ego S.

RM 4,900 - 5,300.



Yamaha Ego S
Photo Credit: http://arenapermotoran.com




Yamaha Ego S
Photo Credit: http://arenapermotoran.com


Ok, Yamaha Ego S ni ada hensem sikit dari Honda Spacy tadi.


Honda Spacy SE.

RM 6800.



Honda Spacy SE


Honda Spacy SE, amboi harga dia!


125 cc:

SYM Jet Power 125.

Price: RM 4,000 - 5,000.


Sym Jet Power 125




Sym Jet Power 125

Yamaha Ego LC.

RM 5,100 - 6,300.


2015 Yamaha Ego LC
Photo Credit: http://arenapermotoran.com



Yamaha Ego Avantiz 125.

RM 5,300 - 7,000.



Yamaha Ego Avantiz
Photo Credit: http://arenapermotoran.com



Yamaha Ego Avantiz
Photo Credit: http://arenapermotoran.com



Yamaha Ego Avantiz
Photo Credit: http://arenapermotoran.com



Yamaha Ego Avantiz
Photo Credit: http://arenapermotoran.com



Yamaha Ego Avantiz


SYM Attila Elizabeth.

RM 6,000 - 7,000.



SYM Attila Elizabeth



SYM Attila Elizabeth


SYM Attila Elizabeth ni tak tahulah nak cakap apa. Tengok rupa dah tahu jentera ni sesuai untuk wanita yang comel-comel, terutama yang bernama Attila dan Elizabeth. Kalau lelaki nak beli pun tak salah, sama ada dia gay atau hipster.....kih kih kih......jangan marah!


CMC Italjet 125.

RM 6,400 -7,000.



CMC Italjet 125



CMC Italjet 125

Ok, untuk segmen 125 cc, rasanya CMC Italjet lebih menyerlah. Betul-betul Italian. Design dari pereka terkenal Alessandro Tartarini. Enjin 4 Stroke, 125 cc, 1 Cylinder, 6.6 kw Max Power. Dari segi kuasa enjin biasa-biasa saja, tapi design dia memang sempurna!


Honda Air Blade.

RM 7,000 - 10,100.


Honda Air Blade




Honda Air Blade

Saya pernah berkonvoi dengan Honda Air Blade ni, kawan saya yang ride la. Memang lincah dan bertenaga. Walau pun beliau dah up grade ke Kawasaki Vulcan S sekarang, Honda Air Blade beliau masih berkhidmat untuk pergi dan balik kerja.


Scomadi TL125.

RM 8950 TL125 Standard.
RM 9500 TL125 Matt Grey.
RM 10200 TL125 Carbon Effect Standard.

Scomadi TL125


Scomadi TL125


Scomadi TL125


Vespa S125 3v.

RM 11,000 - 12,000.


2016 Vespa S125 3v



2016 Vespa S125 3v



2016 Vespa S125 3v



2016 Vespa S125 3v


150 cc:

Demak Transtar 150.

RM 5100 - 5,200.


2016 Demak Transtar 150
Photo Credit: https://kman.link



2016 Demak Transtar 150
Photo Credit: https://kman.link
Misteri betul jentera ni, tak ada hujan, tak ada ribut, tiba-tiba ada di kedai.


SYM Symphony 150.

RM 6500 - 8,500.




SYM Symphony 150


SYM Symphony 150



Yamaha NMAX.

RM 8,300 - 8,800.



Yamaha NMAX



Yamaha NMAX
Photo Credit: http://arenapermotoran.com



Yamaha NMAX
Photo Credit: http://motomalaya.net



Honda PCX.

RM 9,400 - 11,400.


Honda PCX




2015 Honda PCX


Tengok hasil modifikasi melampau dari Jakarta di bawah ni, tinggal lampu belakang je yang Nampak masih original.



2015 Honda PCX - Modified, Jakarta
Photo Credit: http://ngecatmotor.blogspot.my



2015 Honda PCX - Modified, Jakarta
Photo Credit: http://ngecatmotor.blogspot.my



2015 Honda PCX - Modified, Jakarta
Photo Credit: http://ngecatmotor.blogspot.my


Vespa Sprint 150 ABS.

RM 14,000 - 16,000.

2016 Vespa Sprint 150 ABS
Photo Credit: www.totalmotorcycle.com





2016 Vespa Sprint 150 ABS
Photo Credit: www.totalmotorcycle.com



2016 Vespa Sprint 150 ABS
Photo Credit: www.totalmotorcycle.com


200 cc:

SYM VTS 200.

RM 9,500 - 10,500.



SYM VTS 200

250 cc:

SYM Symphony EVO 250i.

RM 16,000 - 18,500.


SYM Symphony EVO 250i


300 cc:

Honda NSS300 aka Forza 300.

RM 27,400 - 28,900.

Scooter Flagship dari Honda ni dikenali sebagai Honda NSS300 di Malaysia, di negara lain dikenali sebagai Honda Forza 300. Hensem juga scooter ni. Harga pun hensem.


Honda NSS300 aka Forza 300


Honda NSS300 aka Forza 300
Photo Credit: https://www.boonsiewhonda.com.my


Honda NSS300 aka Forza 300


Honda NSS300 aka Forza 300


Kawasaki J300.

RM 31,500.

Liquid Cooled, 4 Stroke Single, SOHC 4 Valves, Digital Fuel Injection, 299 cm.sq, CVT with Centifugal Clutch, 191 kg.


Kawasaki J300



Kawasaki J300



Kawasaki J300



Kawasaki J300


400 cc:

SYM MaxSYM 400i.

RM 22,500 - 26,500.


SYM MaxSYM 400i




SYM MaxSYM 400i





SYM MaxSYM 400i





35 comments:

  1. Replies
    1. Itu Vespa mmg antara yang terbaik, brand legend......sorry belum sempat masukkan dalam ni, nanti saya update!

      Delete
    2. dh beli vespa blum...pm sy model ape

      Delete
  2. honda air blade...berbaloi x klu beli...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau tuan dah berminat.....beli saja.....Honda ni tuan. Saya tak pernah bawa Air Blade, tapi sebuah Air Blade pernah mengikuti kami berkonvoi sejauh 200 km, so pergi balik 400 km. Penunggang berbadan agak besar. Jentera tiada masalah dan saya tengok prestasi pecutan juga agak baik. Jentera ni menggunakan teknologi terkini, Fuel Injection dgn PGM-FI. Jentera CRF250L saya pun guna teknologi ni.

      Delete
  3. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  4. Buruk sgt eh Honda Spacy? haha..tp murah dan reliable brand...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dalam gambar mungkin nampak buruk dan hambar tanpa sebarang grafik, tapi in reality not bad. Cuba tengok Spacy on the road. Anyway, ia sebuah Honda! ;p

      Delete
  5. apa pendapat tuan tentang air blade & nmax....baru nak menceburi motor jenis scooter ni....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pendapat peribadi saya.....Nmax lebix berbaloi....dengan harga yang hamper sama, Nmax 150 cc vs Air Blade 125 cc. Tapi yang paling menarik, ada Side Box khas untuk Nmax. Cuba Google Image Nmax Side Box....cantik!!

      Delete
  6. Bila la honda forza ni nak jual di malaysia..

    ReplyDelete
  7. Bila la honda forza ni nak jual di malaysia..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Honda Forza memang dah masuk Malaysia. Mungkin tak semua kedai ada sebab harganya boleh tahan berapi, dekat RM 30,000. Check kat website Boon Siew Honda. Di Malaysia Honda Forza dikenali sebagai Honda NSS300.

      Delete
  8. Tuan.. sy pompuan.. nak pakai p kerja jalan blakang saja.. dekat cheh.. tapi penat klau jalan kaki... rasa2 yg mana elok?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Perempuan.....lelaki.....perempuan....nothing to do with scooter....ha ha ha....

      Ok....kalau puan nak pakai pergi kerja dekat-dekat je.....beli scooter cc kecil dah memadai....harga murah, maintenance murah, parking pun senang.....

      Antara model yang saya cadangkan:

      Yamaha Ego (100 cc) RM 4900 - 5300.
      Yamaha Ego Avantiz (125 cc) RM 5300 - 7000.
      Honda Air Blade (125 cc) RM 7000 - 10100.

      Kalau boleh, beli cash. Rugi hutang-hutang ni. Boleh beli 2 biji kalau hutang.

      Tapi kalau puan bikers yang suka travel jauh-jauh, beli la 150 cc ke atas.

      Delete
    2. Hahaha.. skuter x payah selak kain tuan.. kapcai selak kain skit la nak naik.. sbb tu cari skuter.. klau ikut kapcai lagi murah no...
      Terima kasih atas cadangan

      Delete
    3. Kalau kena selak kain naik kapcai, pakailah seluar trek yang ada belang-belang kat tepi tu kat dalam....wa ka ka.....

      All the best, ride safely!

      Delete
  9. Bro, thanks. Nak guna ni untuk presentation

    ReplyDelete
  10. Bro, saya baru beli sym jet power. Tapi org kata jenama ni tak bagus. Berbaloi ke saya beli ni?

    ReplyDelete
  11. Bro, saya baru beli sym jet power. Tapi org kata jenama ni tak bagus. Berbaloi ke saya beli ni?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dah beli, pakai saja. Dari segi kualiti, mungkin tak sehebat jenama Jepun, tapi jenama Jepun pun ada masalah dia sendiri. Yang penting, baca manual, servis ikut masa yang ditetapkan.

      Delete
  12. Sym Attila elizabeth ok tak ? Nkpkai utk harian juga klau beli tu .. Mintk pendapat skit boleh ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau hati dah berkenan, beli saja. Tapi, kalau saya, tak kot. Dalam kelas yang sama, Yamaha Ego Avantiz atau Ego LC lebih murah, berjenama dan reliable berbanding Attila pilihan puan tu. Pendapat peribadi saya saja.

      Delete
  13. Honda BeAt ok ke?
    Masalah saya ni kaki pendek. Dan tak larat kalau skuter berat.
    Nak cari yang rendah dan ringan.
    Suggestion..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Scooter cc kecik mostly ringan puan, enjin pun kat belakang. Dah nama pun scooter, tak payah kangkang nak naik, pendek takde masalah....he he he.....Honda Beat ada hensem sikit dari Honda Spacy.

      Delete
  14. SYM ini tak ada buat research tentang kehendak rakyat Malaysia. Adakah patut mereka membawa scooter atilla dengan size roda 10 inchi. Mereka sepatutnya membawa scooter VS150 yang mendapat review yang baik di antarabangsa dan mampu menyangi banyak model di pasaran Malaysia termasuk vespa....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Attila tu overpriced pada saya. Scooter cc kecik ni biasanya org guna short distance, tayar kecik mungkin tak ada masalah sbb prospek buyer lebih utk golongan wanita, so tayar kecik nampak selamat pada mereka.

      Delete
  15. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  16. Daelim S3 250, Modenas Elegan 250, SYM Cruisym 250, Kymco Downtown 250?

    ReplyDelete
  17. As salam bro, sy baru nak survey2 NMAX. Adakah sesuai model ini letak box belakang?

    ReplyDelete
  18. YAMAHA NMAX , HONDA PCX, SYM VTS.. YG MANA OK? SAYA NI TINGGI ORG NYA. 185CM TNGGI

    ReplyDelete