Nuffnang Adv

Tuesday, 13 January 2015

Tahukah Anda? > Ikan Terubuk Tempatan vs Import.


Ikan Terubuk


Ikan Terubuk sangat terkenal dan begitu sinonim dengan Bandaraya Kuching. Siapa yang tau makan ikan yang banyak tulang ni, memang dia akan sentiasa menyimpan stok!

Tahukah anda kebanyakan Ikan terubuk yang dijual di Pasar Satok atau Kubah Ria adalah Ikan Terubuk yang diimport dari Bangladesh, Myanmar dan India?



Apakah perbezaan antara Ikan Terubuk Tempatan dan Ikan Terubuk Import? Berikut antara ciri-ciri keduanya:

Ikan Terubuk Tempatan:

  • Lebih enak, lemak dan manis.
  • Lebih mahal.
  • Didapati dari Sungai Lupar (Lingga dan Sebuyau), Sungai Saribas (Pusa, Beladin dan Meludam) dan Sungai Lassa (Teba'ang dan Daro).
  • Semakin pupus dan sukar didapati.
  • Sisik hidup dan boleh dibuka walau sudah dimasinkan.
  • Mulut lebih besar.
  • Badan lebih kecil dan pendek.

Ikan Terubuk Import:

  • Lebih murah.
  • Didapati dari Bangladesh, Myanmar dan India.
  • Sisik mati dan keras.
  • Berkepala bulat dan panjang.
  • Mempunyai bintik hitam di badan.

Info lain:

Ikan Terubuk yang kecil dipanggil Semperit.
Musim bertelur dari bulan Jun hingga Oktober.

No comments:

Post a Comment